Какво е маркетинг с прости думи: видове и функции, цели и задачи, стратегии и план.

Маркетингът е цяла философия, която лесно се вписва както в идеята, че маркетингът е светия светих на икономиката, така и в категоричното твърдение на Артемий Лебедев – „Маркетингът не съществува“. И ако чуете в това ехото на известния „Бог е мъртъв“ Фридрих Ницше, тогава не е изненадващо, че всяка трета книга по темата се нарича „Маркетингова Библия“, а някои компании смятат, че всичките им проблеми се решават по чудо след „божествената” намеса на маркетинг специалист.маркетинг.

Самият термин "маркетинг" идва от английския пазар и означава "пазар" или "базар", а в съвременен, по-широк смисъл - пазарна дейност. Формирането на маркетинга като наука протече (и все още се случва) успоредно с бурното търсене на практика, така че в резултат имаме много изследвания по темата, изобилие от много разнообразна литература, отдели за пазарни проучвания като "comme il faut" за всяка повече или по-малко голяма фирма и абсолютната невъзможност да се характеризира накратко какво е маркетинг и какви видове маркетинг съществуват.

Основните видове маркетинг и техните характеристики

Повечето изследователи обаче са съгласни, че маркетингът е процес на планиране, внедряване, популяризиране и изпълнение на идеи, стоки, услуги с цел задоволяване на потребителското търсене и максимизиране на печалбите. Уви, в домашните реалности това теоретично изобилие се превръща или в непрофесионалисти на позициите на търговци, наети по принципа: „добро момиче, нека да рекламира във вестника“, или емоционално хвърляне на професионалисти, страдащи от слепотата на управлението , за когото постулатите на Котлър са таван.

Всъщност има повече от къде да се обърнете. Основните видове маркетинг са свързани със състоянието на пазара за продукт или услуга и са интуитивно разбираеми дори за непросветеното мнозинство. Например масовият маркетинг включва насочване към възможно най-широк кръг от потребители, без да се вземат предвид разликите между тях.

Конкретен пазарен сегмент (спортни стоки, сватбени услуги) се управлява чрез концентриран (целеви) маркетинг. Диференцираният маркетинг ще помогне на тези, които се стремят да завладеят по-голямата част от пазара, като предлагат няколко разновидности на стоки.

Развиващият се маркетинг формира търсенето на стоки или услуги, стимулиращият маркетинг е „разположен” доста близо до него, въпреки че управлява услуги/стоки, които обикновено се игнорират от потребителите.

Конверсионният маркетинг променя негативното отношение на купувача към продукта (чрез подобряване на продукта, намаляване на цената му и т.н.), ремаркетингът „съживява“ търсенето в определен период на угасване на жизнения цикъл на стоките или услугите. В условия на променливо търсене (например, когато говорим сиза сезонни стоки или услуги), използва се синхромаркетинг.

Ако ситуацията е почти идеална, а нивото и структурата на търсенето на продукт/услуга са напълно съобразени с предложението, в игра влиза поддържащ маркетинг. А демаркетингът е предназначен да намали търсенето на вашия продукт (ако търсенето надвишава предлагането, но е невъзможно да се увеличи обемът). Контрамаркетингът се използва за намаляване на търсенето, което е ирационално от гледна точка на обществото или потребителя (например алкохол, тютюн).

Като се имат предвид нюансите, е невъзможно да не се споменат най-актуалните скорошни явления:

Геомаркетинг - анализ на пространствени данни за продуктов маркетинг, проучване и управление на пазара. Докато развиват нови територии, бизнесмените имат остра нужда от информация, но в Русия има реален проблем с геоданните - досега информацията за местната инфраструктура, конкурентната среда и други неща е достъпна основно само чрез големи градовес над милион жители.

Териториален маркетинг – занимава се със създаване, поддържане или промяна на мнения, намерения и поведение на субекти-потребители на територии. На Запад той отдавна е станал част от икономиката и политиката, в Русия се формира само и затова е страхотно, че много региони сега са сериозно загрижени за въпроса за „продажбата на родината си“ (разбира се, в добър смисъл на думата).

Комаркетинг или съвместен маркетинге съвместно управление на създаването и продажбата на услуги и стоки, единен сложен процес с общи цели и задачи. В практически смисъл съвместният маркетинг е връзка между две или повече компании, които съвместно продават стоки на пазара. Много рационален изход в перманентна икономическа криза.

Coolhunting (от английски cool - готин, готин и hunting - лов) е сферата на дейност на търговците, чиято задача е да изучават нови тенденции и да прогнозират тенденции. Coolhunters се фокусират върху модата, особено уличното облекло, музиката, киното, телевизията, джаджи, игри, социални мрежи и субкултури.

Маркетингът на идеи се свързва с популяризирането на общи социални идеи сред масите, като борбата с алкохолизма, наркоманиите, опазването на околната среда и т.н. Социалният маркетинг е близък до маркетинга на идеи, с единствената разлика, че в момента този термин се отнася до едновременното популяризиране на марката и социалните ценности (семейство, спорт и т.н.).

Персонален маркетинг – маркетинг, насочен към промяна или поддържане на определена позиция или поведение на определени лица. Експертите го наричат ​​един от най-трудните видове специален маркетинг и в съвременния период на формиране " гражданското общество» изключително търсено от кандидати за изборна длъжност.

Както е лесно да се досетите, от маркетинг на хора до скрит маркетинг, чиято цел не е директна реклама, а популяризиране на продукт/услуга в ненатрапчива форма, когато потребителят не трябва да гадае, че е станал обект на рекламното влияние. Слуховият маркетинг (други имена Buzz marketing или маркетинг от уста на уста) е най-разпространен в този сектор. Между другото, с развитието на Интернет (говорейки за World Wide Web, трябва да споменем и за интернет маркетинга, на който беше посветена подробна статия на нашия уебсайт) областта на слуховете успешно мигрира и се чувства страхотно във форумите и социалните мрежи.

Маркетингът на време е технология за управление на времето на клиента с цел повишаване на ефективността при промотиране и продажба на стоки и услуги.

Не си струва да се опитвате да изберете какъвто и да е вид маркетинг, тъй като всичко по-горе и освен това перфектно се вписват в маркетинговия микс - набор от маркетингови инструменти, манипулиращи кои специалисти постигат целите си и задоволяват нуждите на компанията.

Ако откриете грешка, моля, маркирайте част от текста и щракнете Ctrl+Enter.

В много отношения маркетинговата политика на всяка компания зависи от състоянието на търсенето на пазара. Потенциалните купувачи може да имат различно отношение към самата марка и нейните продукти. В единия случай е необходимо да се разсеят предразсъдъците и да се променят негативните нагласи, а в другия, напротив, да се намали търсенето на "дефицитни" стоки. Въпреки това, маркетингът за развитие е най-интересен в това отношение. Какво представлява и в какви случаи се използва? Нека се опитаме да го разберем.

основни характеристики

"Маркетингът за развитие е свързан с какво търсене?" - този въпрос често се среща в изпитните задачи на икономическите университети. Правилният отговор на него е с възникващи и/или скрити. Казано по-просто, това означава, че потребителите имат нужда от определен продукт или услуга, когато самият продукт все още не е на пазара.

Да вземем пример. През 1983 г. един от първите операционна системас графичен интерфейс - Apple Lisa Office System 1. До този момент всички операционни системи бяха изключително текстови - за да извършите каквото и да е действие, трябваше да въведете съответната команда. Въпреки факта, че нямаше нищо подобно на познатите ни „прозорци“ през онези години, хората се нуждаеха от тях, тоест търсенето на такива системи възникна много по-рано от първите прототипи на графични системи. Не е изненадващо, че в резултат на това подобни разработки са донесли на създателите си милиарди.

По този начин целта на маркетинга за развитие е да превърне потенциалното (скрито) търсене в реално, да идентифицира неудовлетворената потребност на потребителя и да създаде предложение, което може да я задоволи. В случая говорим за създаване на изцяло нов продукт, който до този момент не съществуваше на пазара.

Основни задачи

Маркетингът за развитие се основава на недоволство от съществуващите продукти и услуги. Той е фокусиран върху решаването на онези проблеми и задачи, които животът поставя пред отделен потребител или някакъв отрасъл на икономиката.

Въз основа на това можем да заключим, че маркетингът за развитие включва две основни задачи:

  1. Анализ на пазара, идентифициране и дефиниране на скрити нужди на купувачите.
  2. Създаване на нови продукти/услуги, способни да ги задоволят.

Освен това е необходимо да се разработи подходящ набор от промоция и реклама (маркетингов микс), който да информира потенциалните купувачи за продукта и да ги насърчи да направят покупка.

Какво влияе върху формирането на търсенето?

Като се имат предвид характеристиките на маркетинга за развитие, важно е да се разбере как точно се формира търсенето на различни стоки и услуги. Този процес се влияе от много фактори:

  • икономически (доходи на населението, ниво на цените, ниво на развитие на производството на стоки);
  • демографски (население, съотношение между селско и градско население, възрастова и полова структура, миграция);
  • социални (професионален състав на населението, ниво на образование, ниво на развитие на науката);
  • природно-климатични фактори, условия на живот, традиции;
  • политическа ситуация, непредвидени извънредни ситуации и др.

Важен нюанс: за разлика от други видове маркетинг, разработването не включва изкуствени действия за създаване на търсене, а предлага да се работи с нужди, които са се формирали „от само себе си“.

Идентифициране на скрити нужди

В много учебници и обучения по продажби почти половината време е посветено на тази тема. Смята се, че способността да се идентифицират скритите нужди на клиента е ключът към успеха. Ако говорим за маркетинг за развитие, тогава ситуацията е същата. Единствената разлика е, че в този случай трябва да определим нуждите не на отделен човек, а на пазара като цяло.

От какво да се надгражда в този случай? Всички потребности могат да бъдат разделени на 2 големи групи: функционални и емоционални (които от своя страна включват психологически и социални).

Функционални нужди

Функционални или основни - това са потребности, свързани с желанието на купувача да подобри физиологичното си състояние. Това може да включва желанието да се задоволи чувството на глад, да се отървете от болката или, да речем, бързо да стигнете от точка "А" до точка "Б".

В повечето случаи функционалните потребности са тясно свързани с емоционалните потребности. Когато купува продукт от определен клас, човек се стреми да създаде определен образ, търси възможност за себеизразяване, иска да получи признание и възхищение от другите.

емоционални нужди

Идентифицирайте вътрешни и външни емоционални нужди. Вътрешните са свързани с лични страхове и преживявания на потребителя - желанието да бъде уверен утре, страх от закупуване на стоки с ниско качество, желание да изглеждате привлекателно. Външните потребности (те също се наричат ​​социални) са свързани с желанието на човек да принадлежи към определена социална група, да създаде определен образ ( успешен бизнесмен, грижовна майка и др.).

Трябва да се подчертае, че има непроявено, латентно търсене в почти всички индустрии. И така, кой пушач не би искал да види пуснати цигари, които не са вредни за здравето? За бизнеса обаче е важно не само да открият неудовлетворени нужди, но и да разберат кои от тях могат да донесат реална търговска стойност.

Методи за определяне на потенциалното търсене

Развитието на маркетинга се основава предимно на задълбочен пазарен анализ и компетентно прогнозиране. Предприемач, успял навреме да открие скрита потребност и да разбере как да я задоволи, ще бъде „на кон“.

Важна стъпка в планирането на дейностите е оценката на потенциалното търсене. За това се използват различни методи и инструменти:

  • Тестване. Пускането на ограничена пробна партида е най-добрият начин да разберете дали аудиторията наистина има нужда от даден продукт, какъв процент от потенциалните клиенти са готови да го купят „тук и сега“.
  • Провеждане на анкети. След като анализирате отзивите, можете да разберете какво липсва на потребителите в съществуващите аналози, как според тях трябва да изглежда продуктът и какви функции трябва да има.
  • Изчерпателен анализ на пазара. Изключително важно е да имате представа за конкурентите, техните силни страни и Слабости, както и да разберете общите тенденции на избрания пазар.

Колкото повече информация събира една компания за индустрията и потенциалните си клиенти, толкова по-големи са нейните шансове за успех.

Маркетингът е холистична концепция управленски дейностифирма, която се характеризира с едно лице, основни принципии функционира и е насочена към ориентиране на производството и маркетинга към нуждите на крайните потребители.

Въпреки това, в зависимост от акцента в самата маркетингова дейност, както и в зависимост от обхвата и обекта на приложение на маркетинговата концепция за управление, съществуват различни видове маркетинг.

Зависимост от структурата на маркетинговата концепция.

Мениджърски маркетингпоема първенството на маркетинговата концепция в управлението на компанията и популяризирането на маркетинговата услуга до ниво топ мениджъри, например, оглавява се от вицепрезидента на компанията, който координира цялата й работа.

поведенчески маркетингосновният акцент е върху изучаването на потребителската психология, мотивацията на потребителското поведение. Този вид маркетинг е особено важен за големи, напреднали фирми, които са в състояние да извършват сериозни маркетингови дейности както по отношение на качеството, така и по отношение на количеството на пазара под формата на продуктова, целева, маркетингова и комуникационна политика. Интегриран маркетинг
отделя специално внимание на координацията и обвързването на всички компоненти на маркетинговите мерки за въздействие върху пазара, а именно: стокова, ценова, маркетингова и комуникационна политика и баланса на тяхното участие в решаването на глобалните стратегически задачи на компанията.

иновативен маркетингпреодолява такъв недостатък на конвенционалния маркетинг като ограниченото разработване на нови продукти въз основа на качествени скокове в развитието на науката и технологиите. Иновативният маркетинг идва от научни и технически разработки, базирани на фундаментални и приложни научно изследване, резултатите от които допълнително се „пресяват през сито” от пазарни предпочитания и изисквания и след това се въвеждат в производството и се предлагат на крайните потребители.

Директен маркетингХарактеризира се с директен начин на продажба на стоки и услуги и включва организиране на маркетингови дейности под формата на лични продажби чрез търговски агенти - пътуващи търговци, както и под формата на каталожни продажби и телевизионен маркетинг, когато производителят и продавачът на съответните продукти влизат в пряк контакт с крайния потребител.

Стратегически маркетингопределя като най-важната функция на развитието на глобалните стратегии и стратегическото планиране. Той също така засилва активната страна на маркетинга, което допринася за създаването и формирането на търсенето и предлагането на потребителите в съответствие с дългосрочните цели на компанията и подчиняването на всички производствени и маркетингови дейности на компанията на тези цели.

Екологичен или "зелен" тип маркетинге предназначена за решаване на пазарни и производствени и търговски задачи в съответствие с изискванията за опазване на околната среда.

Социален или социално-етичен маркетинге насочена не само към задоволяване нуждите на крайните потребители, но и към оптималното решаване на икономически и социални проблеми, пред които е изправено цялото общество, спазване на дългосрочните му интереси.

Видове маркетинг по зони на покритие.

Вътрешен маркетингсвързано с продажбата на стоки и услуги в рамките на една държава и е ограничено от нейните национални граници.

Експортен маркетингсвързано с усложняване на функциите и задачите в областта на маркетинговата дейност на фирмата, тъй като включва допълнително проучване на нови чужди пазари, създаване на чуждестранни търговски услуги и мрежи и др.

Маркетинг за вноспризнато от някои икономисти, други вече го отрекоха, тъй като не е свързано с технологията за промотиране на стоки на пазара, организиране на успешни продажби и ефективен маркетинг. Според мен вносният маркетинг има право на съществуване, тъй като включва специална форма на пазарно проучване, за да се гарантират високоефективни поръчки.

Външнотърговски маркетингопределя като свой предмет експортно-вносните видове маркетингова дейност по отношение на обектите на външната търговия.

Чуждестранен научен и технически маркетингзасяга спецификата на резултатите от продажбите и покупките научни и технически дейности– патенти и лицензи, което до голяма степен променя характера на маркетинговата работа и е свързано с подготовката на лицензирани и патентни материали за продажба, със задачите за изучаване на областите на патентното право на съответните държави и др.

Маркетинг на преки чуждестранни инвестициивключва въпроси за изучаване на условията на чуждестранна инвестиционна дейност, по-задълбочен и всеобхватен анализ на възможностите на новото предприятие и неговата търговска дейност, както и спецификата на организиране на продажби на външния пазар от фирма, която изразява интересите на компания-майка, но работи в съответствие със законите чужбинакъдето е тя.

Външноикономически маркетингразглежда като характеристики не само формите на външна търговия, но и външноикономическото сътрудничество (научно-техническо, промишлено и др.).

Международен маркетингвключва нов етап в развитието на маркетинга, по-специално прилагането му във връзка с пускането на пазара на продукти от национални предприятия (или контролирани национални компании), регистрирани в чужбина, в трети страни, или чуждестранни компаниив собствената си страна.

Многонационален маркетингсе различава в спецификата на производствените и маркетинговите задачи и е присъщ основно на мултинационалните компании, обхващащи пазарни територии Голям бройдържави.

Глобален маркетинге свързана с маркетинговата дейност на най-големите фирми и транснационални корпорации в глобален, глобален мащаб и включва стратегии за развитие и формиране на световни пазари, независимо от националните граници и територии, съгласно стандартизирани маркетингови програми.

Видове маркетинг в зависимост от търсенето.

преобразуване- трансформиране на отрицателното, отрицателното търсене в положително;

творчески- създаване на търсене, ако няма търсене на пазара за този продукт в даден период от време;

стимулиращ– увеличаване на търсенето, когато то е на ниско ниво;

ремаркетинг- съживяване на търсенето, ако то намалее;

синхромаркетинг- стабилизиране на колебливото търсене;

подкрепящ- осигуряване на запазване на оптимално търсене;

демаркетинг- намаляване на прекомерно високото търсене;

противодействие- премахване на търсенето на стоки, които са нехуманни, антисоциални по своята същност.

Видове маркетинг, са различни, но всички те имат за основна цел повишаване на рентабилността и рентабилността на предприятието. По-долу предлагам на вашето внимание топ 50 вида маркетинг, за всяка бизнес среда. За удобство ги комбинирах по Общи чертив отделни групи. Дефинициите с хипервръзки могат да бъдат щраквани и описани по-подробно, с цели, задачи и разширени примери.

- концепцията е приложима при липса или много слабо търсене по определени причини. В този случай производителят прилага всякакви мерки за увеличаване на търсенето или промяна на негативното отношение на потребителите към продукта. Пример за това е автомобилният сегмент, където замърсяващите гориво автомобили се заменят с електрически автомобили, които в близко бъдеще могат сериозно да се конкурират с традиционните автомобили, поради нарастващата екологична отговорност на хората и загрижеността за заобикаляща среда. По този начин производителите на бензинови и дизелови автомобили вече трябва да помислят за разработването и внедряването на биогорива, които ще се превърнат в алтернатива на бензина и ще помогнат за ограничаване на търсенето на техните продукти.

Стимулиращо- използва се, когато няма търсене на продукт или услуга. В този случай се извършва анализ и идентифициране на нуждите на крайния потребител, за да се определи какви качества могат да ги задоволят и да се предаде тази информация на потребителя.

Развиващи се- този тип предполага реакция на производителя на латентно или само формирано търсене. Тази стратегия работи най-добре, когато производителят постоянно анализира променящите се нужди на аудиторията и въз основа на тези данни модифицира и развива своята оферта, като по този начин формира тенденция за потребителя.

- концепция, която се отнася за онлайн рекламата. Изводът е, че на потребителя се показва реклама на това, от което се интересува, но не е купил, поради редица причини. В рамките на кратък период от време ще му бъде показана реклама за тази оферта в други сайтове, които ще посети, независимо от темата или посоката. По този начин рекламодателят ненатрапчиво напомня за своята оферта и помага да се вземе решение за избора на стоки. Този вид реклама не дразни потребителя, тъй като отговаря на неговите интереси.

– мерки, насочени към ограничаване на колебанията в търсенето, които могат да възникнат поради сезонност или под влияние на други фактори. Това може да бъде разширяване на продуктовата линия при определени условия на търсене, търсене на нови пазарни сегменти или задържане на търсенето чрез намаляване на цената на стоките или провеждане на промоционални дейности.

– използва се в условия на пълно задоволяване на просо за продукти с цел запазване на водеща позиция. По принцип комплексът от събития е насочен към изучаване на динамиката на промените в потребителските предпочитания и анализиране на дейността на конкурентите, за да се реагира навреме на колебания или промени.

Демаркетинг- набор от мерки, организации или компании, насочени към намаляване на търсенето. Такава необходимост може да възникне в случай на ситуационен или сезонен скок в търсенето, което води до претоварване на производствените мощности, които не могат да задоволят търсенето на изцяло. Такова търсене възниква под влияние на временни фактори и увеличаването на производствения капацитет е нерентабилно и при такива условия се използва демаркетинг, който ограничава, контролира или пренасочва търсенето.

Реактивен- използва се за намаляване на търсенето на оферта на производител, което може да навреди на обществеността. Това може да е набор от мерки за насърчаване здравословен начин на животживот и осветяване възможна вредаот употреба или злоупотреба. Този тип маркетинг често се използва в държавни или социални програми. В редки случаи този подход може да бъде използван от конкуренти.

Глобални- вид стратегия, при която маркетинговите цели на организацията обхващат целия свят, като единен пазар за продажби. Подобни действия са приложими само за големи марки, организации с вече установени водещи позиции на най-големите световни пазари. Такива "титани" разработват единна глобална комуникационна, ценова и рекламна стратегия, за глобален пазар, който е приложим навсякъде по света без необходимост от регионална или културна адаптация. С други думи, мисията и целта на кампанията е ясна и резонира във всяка страна.

Експортиране– промоция и продажби на международните пазари, като се вземат предвид териториални, културни, национални, религиозни, езикови и други различия, които могат и трябва да повлияят на избора на маркетингова стратегия и нейното адаптиране към местните пазари.

Геомаркетинге изследване и анализ на геопозицията на точките за продажба. Такива действия и данни помагат при вземането на решения за засилване на разпространението в определени страни или региони, предоставят отговори на потенциалните възможности на точките за продажба, идентифицират причините за възможни трудности, както и климатичните и културни характеристики на региона на интерес. Без геомаркетингови проучвания съществува висок риск от непредвидени ситуации при навлизане на нови пазари за продажби, които могат да повлияят негативно на желания резултат.

териториална- пазарен подход за промоция, който се прилага по отношение на определена територия (държава, град, област...). Действия, насочени към създаване на определен образ на територията, който ще създаде необходимата стойност като продукт сред аудиторията и ще повлияе на търсенето.

Териториален маркетинг- стратегия, насочена към защита на териториалните интереси и получаване на максимална полза от географското местоположение. Тази концепция може да се разглежда по отношение на държави или региони. Страната в този случай ще действа като продукт, който трябва да определи своите конкурентни предимства, да ги представи в благоприятна светлина и да разработи стратегия за промоция.

Следните видове маркетинг се разграничават по области на приложение:

Маркетинг на идеие процес, насочен към създаване предимно на социални идеи или социални норми. Този виддейността може да решава определени глобални задачи или да създава правила за поведение или живот. Пример за това е идеята за сортиране на отпадъците на органични и неорганични, тъй като проблемът със замърсяването на околната среда и рециклирането на пластмасови отпадъци стана остър.

Лични– популяризиране на лицето (като марка) или първото лице на кампанията, което потребителят трябва да асоциира с продукта или услугата. Това са действия, насочени към създаване на определен образ и образ на първото лице. Този вид маркетинг, подобно на класическия модел, включва изучаване на нуждите на аудиторията и създаване на образ в съответствие с тях.

Политически— използването на стандартни маркетингови подходи за конкуренция в областта на политиката. Основният фокус е върху идентифицирането и анализирането на социално-политическите настроения в обществото и намирането на правилния подход за взаимодействие и влияние.

зелено– действия, насочени към създаване на екологично чист продукт, с грижа за природата с цел минимизиране отрицателно въздействиепроизводство върху околната среда. Този подход е приложим както за големи, така и за малки производители. Първият може да се фокусира върху социалната им отговорност към клиента за опазване на природата, а вторият - върху максималната полза от всичко биологично за здравето.

екологична— задоволяване на търсенето и нуждите на потребителите, с минимално отрицателно въздействие върху околната среда на всички етапи на производство и потребление. Така производителят създава имидж на еко-марка, която се грижи за околната среда и е наясно глобални проблемиприрода и климат.

социално етично- принудителни мерки от страна на производителя за подобряване на качеството на своя продукт, с цел запазване на водеща позиция на пазара или поддържане на определен сегмент. В контекста на масовото потребление фокусът е върху качеството и въздействието върху потребителя. Ако продуктът осигурява отрицателно въздействиевърху крайния потребител, под натиска на обществеността, производителят е принуден да подобри качеството и да избере стратегия на социална отговорност, в противен случай това може да доведе до загуба на дял или пълно излизане от пазара.

Социални— набор от действия, насочени към изграждане на имиджа на социално отговорен бранд. Най-често този подход се използва от големи кампании, които имат водеща позиция на пазара и лоялна аудитория, за да засилят емоционалната връзка с потребителите и да посочат, че кампанията е съпричастна с важни социални проблеми и допринася по всякакъв възможен начин за тяхното решаване, или подчертава основните ценности, които си струва да се ценят.

Според стратегията за покритие на пазара:

Диференциранае създаването на отделно решение за всеки пазарен сегмент. Тази стратегия е приложима с цел популяризиране на марка, а не на отделен продукт. Този подход се счита за по-правилен, тъй като за всеки пазарен сегмент се показва уникално адаптирано решение, което отговаря на търсенето и специфичните нужди на аудиторията.

маса- производство на стока за масова употреба на средни пазарни цени, която може да бъде в ежедневна употреба. Основната цел е масов и мащабен тип производство, за да се сведат до минимум производствените разходи и да се извлече максимална полза от оборудването. Тази стратегия е оправдана при изграждане на краткосрочни планове и не предполага дългосрочно запазване на водещи позиции.

Цел- разделяне на пазарния сегмент от производителя на класове, определяне на целевите за себе си разлики и позициониране на продукта поотделно за всеки клас. Този подход се използва в условия на висока конкуренция и масов пазар, за да се фокусирате върху изгодните разлики на вашия продукт и да се откроите от останалите играчи на пазара.

недиференциран- стратегия, насочена към създаване на масов потребителски продукт, който да задоволява търсенето и нуждите на всички пазарни сегменти. Тази стратегия включва ценово конкурентни предимства на продукта и намаляване на производствените разходи, срещу търсене на специфични за всеки сегмент потребителски предпочитания и създаване на продуктово решение за тях.

Концентриран- стратегия, насочена към укрепване на позицията на марката на определени пазари или нейни сегменти чрез концентриране и фокусиране върху конкурентни предимствастоки и уникални търговско предложение. Като анализира своя продукт и пазарен дял, производителят може да идентифицира силните си страни и да работи за подобряването и подобряването им.

Микро маркетинг- това е дейност в мащаба на едно предприятие, която има ясен фокус на маркетингови действия върху един или два пазарни сегмента или дори определена категория потребители. Това могат да бъдат високоспециализирани стоки, които няма да се превърнат в масово потребление, а производителят вижда основната стойност в изграждането на лоялни и дългосрочни отношения в рамките на своя пазарен сегмент.

Става- обединение на организации или производители на стоки и услуги с една цел, в условия на висок конкурентна среда, което ви позволява да спечелите или запазите голям пазарен дял. С други думи, това е обединяването на производствените сили, както и пропорционалното разделение на финансовите разходи за промоция на продукта.

Според периода на изпреварване на събитията.

Тактически- краткосрочни цели на предприятието по пътя към глобалното. Този процес е насочен към намиране на точки за продажба или клиенти, изпълнение на планове за продажби и обеми на продажби, решаване на непредвидени трудности и други ежедневни задачи, без които няма да има желания резултат в бъдеще.

Стратегически- дългосрочни цели на производителя и ясен план за действие за бъдещето за подобряване или промяна на качеството на продукта, отговаряне на очакванията и нуждите на потребителя, маркетингови техники, които ще ви позволят да се откроите от конкурентите и да поддържате позиция.

Интегриран- действията на организацията, насочени към анализиране и определяне на бъдещите нужди на потребителя и тенденциите на техните промени с цел адаптиране и модернизиране на продукта в съответствие с тези процеси. Разбирайки нуждите на своята аудитория и нейните предимства, производителят може да изпревари очакванията на потребителите и да създаде тенденция в иновациите.

Иновативен– търсене на решения и идеи за надграждане и обновяване на продукта, за да се поддържа постоянно интереса на потребителя и да се отговори на променящите се нужди. Този подход може да бъде приложим не само за съществуващ продукт, но и насочен към създаване на ново уникално продуктово решение.

Пробен период- внедряване на тестова партида продукти преди пълномащабно стартиране на производството. Наборът от действия е насочен към анализ на продукта, цената, опаковката, каналите за разпространение и предпочитанията на потребителите.

Маркетинг в организациите.

Интериор– вътрешно изграждане на лоялност на служителите към организацията, продукта и компанията. В условията на висока конкуренция между работодателите за получаване на висококвалифициран персонал е обичайно да се изграждат отношения между персонал и работодатели според маркетинговите принципи, където позицията се счита за продукт, а персоналът е потребител. Производителят (работодателят) насочва всичките си усилия към осигуряване на качествени условия на труд, подобряването им и изграждането на дългосрочни взаимоотношения със служителите. взаимосвързан маркетинг

Маркетинг на взаимоотношенията– създаване на дългосрочни взаимоотношения с всички връзки, които участват от процеса на създаване на продукта до разпространението до крайния потребител. Важно е да се разбере необходимостта от тези действия, тъй като лоялността на аудиторията зависи от много фактори, включително скоростта на доставка, правилно организираната логистика, печелившата позиция на стоките на гишето и нивото на обслужване в търговските вериги. По този начин основната цел е създаването на близки и печеливши взаимодействия с партньорите.

Действащ- тактически действия на производителя в рамките на класическия маркетингов микс, които са насочени към решаване на краткосрочни проблеми от продажбата на продукта до доставката му до крайния клиент. Такива действия включват търсене на търговски вериги, логистика, проучване на потребителските предпочитания и тяхното удовлетворение.

Маркетинг на времето- действия, насочени към намиране на всички възможни начининай-ефективното и рационално използване на ресурсите от време по отношение на производството на продукти или пазарната конкуренция. Той може да анализира натоварването на производствения капацитет, което ще идентифицира допълнителни възможности и ще увеличи обема на производството. Намиране на логистичен модел, който ще достави продукта на клиента по-бързо от конкурентите, което ще донесе допълнителни ползи. Този подход може да бъде приложим за всички бизнес процеси, които участват в производството.

Както и други основни видове маркетинг:

взаимосвързани- термин, който описва маркетинговото взаимодействие като единен механизъм на работа. Тези действия могат да бъдат концентрирани, както в рамките на организацията, така и да надхвърлят нейните нива чрез установяване на комуникация с офисите за дистрибуция и продажби. Процесът е насочен към изграждане на комуникационни връзки в рамките на организация, производство или компания, така че всички отдели ясно да разбират процесите, възможните трудности на всеки етап, както и степента на тяхното влияние и отговорност върху резултата.

Вирусен- действие, насочено към нестандартни начини за изява на марката и комуникацията й с целевата аудитория. Този начин на промоция е насочен към изграждане на силни емоционални връзки и асоциации. Вирусният маркетинг се счита за по-евтин от класическата реклама, тъй като самите потребители споделят видеоклипа с приятелите си и може дори да не го възприемат като реклама. В повечето случаи това твърдение може да е вярно, но качественото изследване на идеята за "вирус", неговото прилагане и "посяване" може да изисква големи инвестиции.

Интерактивен– директно взаимодействие с крайния потребител в реално време. Този модел на поведение ви позволява да получите незабавен отговор на аудиторията на рекламна кампания, ребрандиране, иновации или продуктови промени, както и да слушате нуждите и желанията. Компетентното притежаване на този инструмент ще ви позволи да запазите позиция на пазара или да спечелите лидерство.

Комплекс- подход за промоция, използващ всички видове маркетингови инструменти и техники, без да се фокусира върху определени области или конкурентни предимства. Такава стратегия ви позволява да определите най-ефективните начини за промоция и да се съсредоточите върху тях, като същевременно не пренебрегвате алтернативните маркетингови ходове.

творчески– търсене на нестандартни маркетингови решения за подобряване и укрепване на пазарната позиция на марката. Тази тактика трябва да бъде възможно най-обмислена и базирана на дългогодишен опит и маркетингови проучвания. Целта на тези действия е да изненадат потребителя и да направят непредвидена и неочаквана стъпка за конкурентите.

- набор от действия, насочени към популяризиране на продукти с минимални рекламни инвестиции. Основната цел е за ограничен рекламен бюджет, да привлече вниманието на аудиторията по необичаен начин и да получи отговор и продажби възможно най-бързо. Този подход се използва по-често от малки производители и кампании, които не могат да се конкурират с големите рекламодатели.

Направо- комуникация с крайния потребител на продукт или услуга без посредници. Този подход може да се използва както в B2B, така и в B2C модели. Такава схема може да бъде от полза за малкия и средния бизнес, което им позволява да получават обратна връзкаот клиента и спестява пари за маркетингови проучвания.

Стокаподробен анализпродукт като основен обект на маркетинговата дейност. Изучаването на асортимента, качеството, външен види всички фактори, които влияят краен продукт. Това могат да бъдат и действия за насърчаване на продажбите чрез промоции или специални оферти.

маркетинг за ефективност- Този термин се използва по-често в интернет. Същността му се крие във факта, че марката пресмята реалната изгода от инвестициите в промоция спрямо потенциалната. В този случай плащането за рекламно показване на продукт или услуга се извършва за конкретно действие от страна на целевата аудитория (покупка, регистрация в сайта, попълване на въпросник и др.), а не само за комуникация с публиката и оценка на потенциалните ползи в бъдеще.

Няма свързани публикации

Зареждане...Зареждане...